PLA printing.

Today I had my first successful print. After a couple of days with problems on the filament, being stuck in either the extruder head or the extruder gear the first successful print finally came through.

GearPinCase

Here are the settings that worked with my filament and print:

Bed surface:

  • Painters Blue Tape covered with a thin layer of hairspray.
  • Temperature: 70 C.

Hot End:

  • Temperature: 220 C. for some reason the extruder became much more stable after switching to manually setting of the set point for the temperature control loop. Before, with setting the set point in the slicer process (gcode), the extruder was stuck after some ~30 min. of printing.

Slicer:

  • Slic3r version 0.9.9
  • Printer Settings
    • Layer Height: 0.2mm
    • Perimeters: 3
    • Solid Layers: Top and bottom -> 5mm
    • Fill Density: 0.4
    • Fill Pattern: Honeycomb
    • Generate Support Material: true
    • Pattern Spacing: 5mm
    • Raft Layers: 0
    • Speed Perimeters: 30mm/s
    • Speed Infill: 60 mm/s
    • Speed Travel: 130 mm/s
    • Brim width: 3 mm
    • Filament Settings
      • Diameter: 1.75 mm
      • Extrusion Multiplier: 1
      • Temperature Extruder
        • First Layer: 0
        • Other Layers: 0
  • Temperature Bed
    • First Layer: 0
    • Other Layers: 0
    • Printer Settings
      • Z offset: 0mm
      • G-code flavour: RepRap (Marlin/Sprinter)
      • Nozzle Diameter: 0.35 mm (0.01 lower than actual spec of nozzle. This is get a little extra filament onto the object being printed)
      • Retraction: 2mm
      • Lift Z: 0mm
      • Starting G-Code
        • G28 ; home all axes
        • G1 Z5 F5000 ; lift nozzle

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.